Geylaninin Ailesinin Geylan’daki Tarihi

2.695 izlenme

Ailesinin Geylan’daki Tarihi
Hz. Pir Abdûlkadir Geylani (ks)’nin 8. Kuşak dedesi, İmam Hasan el- Müsenna’nın oğlu İmam Abdullah el-Mahz Medine-i Münevvere’de doğdu ve orada Ehl-i Beyt’ten olan insanlar arasında yetişti. Onlar aynı zamanda ilim, fazilet ve takva sahibi kimselerdi. İsmi duyulunca, ilminden ve faziletinden istifade etmek isteyen insanlar etrafını doldururdu. Bazı fitneciler bu durumdan rahatsız oldular ve Abbâsi halifesi Ebu’l-Abbâs el- Mansur’a şikâyet ettiler. Halife onu ailesi ile birlikte Bağdat’a getirtip hapse attırdı ve onlara çeşitli işkenceler yaptı. Hatta işkenceden dolayı aileden bazıları öldü. İmam Abdullah el-Mahz da hapiste iken vefat etti. Cenazesi
Bağdat’ın güney taraflarındaki bir mezarlığa defnedildi. Kabri hala oradadır ve ziyaret edilmektedir. Vefatından sonra kabrinin bitişiğine bir mescit inşa edildi. Bu mescidin adı “Mezârü es-Seyyid Abdullâh” şeklinde olup, Yusufiyye kanalının güney kıyısında ve Bağdat ile Hılle arasındaki Musul yolunun üzerinden geçtiği el-Harr köprüsünden güneye doğru 20 km mesafede olan Yusufiyye köyünden batıya doğru 10 km uzaklıktadır.
Abdullah el-Mahz’ın ailesi, Hz. Ali (ra) soyundan gelenlere yapılan baskılar Abbasî halifesi El-Me’mün zamanında kalkıncaya kadar Bağdat’ta ikamet etti. Baskılar kalkınca o soydan gelenler çeşitli memleketlere dağıldılar. Onlardan kimi Hicaz’a, kimi Yemen’e hicret etmiş ve oralarda emirlikler kurmuşlardır. Meselâ Süleyman b. Abdullah el-Mahz’ın çocukları olan Süleymâniler bunlardandır. Aileden bazıları da Mağrib’e (Fas) göçtü ve orada el-Edârise (İdrisiler) adıyla emirlik kurdular.
Kimi ise İran topraklarına göç etti, Geylan’a yerleşti ve orada manevi bir emirlik kurdular ki, bunlar Abdullah el-Mahz’ın oğlu Musa El-Cun’un nesli olan Cun Oğullarıdır. Geylan’da yerleşmiş ve orada genişlemiş olan bu nesil, Hz. Ali (ra) neslinden gelen aileye Eşrâfü Geylan ismi verilmiştir. İşte Seyyid Abdûlkadir Geylani (ks), bu temiz aile içerisinde doğmuş, yetişmiş ve bu güzel aile onun şahsiyetinin temel dayanağı olmuştur.