Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Vitir Namazı

7 yıl önce
1.474 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 5 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

VİTİR NAMAZI

Vitir namazı vacip olup üç rek’attır ve bir selâmla bitirilir. Vitrin her rek’atında Fatiha ve ardından bir sure okunur. Vitrin ilk iki rek’atından sonra oturulur ve sadece “et-Tahıyyâtü” okunur. Üçüncü rek’ata kalkınca “Sübhaneke” okunmaz. Üçüncü rek’atta, Fâtiha’mn ardından sûreyi okuduktan sonra eller kulakların hizasına kaldırılır ve “Allahü ekber” dedikten sonra, rükûya varmadan önce ayakta kunut duası okunur. Bütün sene boyunca bu böyle uygulanır. Vitrin haricinde kunut okunmaz. Kunût, dua demek olup şöyle okunur: “Allâhümme innâ nestaînüke ve nestağfiruke ve nestehdîke ve netûbü ileyke ve nü’minü bike ve nettevekkelü aleyke ve nüsnii aleyke’l-hayra küllehû neşküruke ve lâ nekfüruke ve nahle’u ve netrüku men yefcüruk.

Manası: “Allah’ım senden; bize yardım, etmeni, bizi bağışlamanı, doğru yolu göstermeni,  diliyor ve sana yöneliyoruz. Sana inanıyor, sana güveniyoruz. Seni her türlü hayırla ve övgüyle yadediyoruz. Sana şükrederiz; verdiğin nimetlere karşı nankörlük etmeyiz. Nimetlerini inkâr edenlerden uzak durur ve onları terkederiz.”
Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nusalli ve nescüdü ve ileyke nes’â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke’l-cidde bi’lküffâri mülhik ve sallallahü alâ seyyidinâ Muhammedin’in-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve âlihı vesellem.

Manası: “Allah’ım, ancak sana kulluk ederiz, senin için namaz kılar ve secde ederiz. Sana ve (canla başla) senin için ibâdete koşarız. Rahmetini
umar, azabından korkarız. Kâfirler senin hak olan azabına kesinkes dûçâr olacaklardır. Allah Teâlâ, Efendimiz Ümmî Peygamber Muhammed’e, O’nun aile fertlerine salât ve selâm etsin.”

Kunut Duaları Arapça

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَنَسْتَغْفِرُكَ وَنَسْتَهْدِيكَ وَنُؤْمِنُ بِكَ وَنَتُوبُ اِلَيْكَ وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنُثْنِى عَلَيْكَ

الْخَيْرَ كُلَّهُ نَشْكُرُكَ وَلاَ نَكْفُرُكَ وَنَخْلَعُ وَنَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ

اَللَّهُمَّ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُسَلِّى وَنَسْجُدُ وَاِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَكَ اِنَّ

عَذَابَكَ بِالْكُفَّارِ مُلْحِقٌ

Kunût duasını cemaat da tıpkı imam gibi okur.
Kunût duasını bilmeyenler üç kere, “Allahümmağfırlî” der; yahut, «Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve kına azâbe’n-nâr» duasını okurlar, yahut da: “Ya Rabbi, yâ Rabbi, yâ Rabbi” derler. Sabah namazında kunût duasını okuyan birine uyanlar, imamla birlikte kunût için kalkarlar ve en itimada şayan görüşe göre bir şey okumazlar ve ellerini yanlarına salarlar.
Vitir namazında kunut duasını unutup rükuda veya rükudan kalkınca hatırlayan bir kimse artık kunûtu okumaz. Rükudan kalkınca okuduğu takdirde, ikinci kez rüku etmez ve kunutu asıl okuması gereken yerde okumadığı için sehiv secdesi yapar.
İmama uyanlar, henüz kunut duasını tamamlamadan veya kunûta henüz başlamadan imam rükûya gitse, rükûyu kaçıracaklarından endişe ettikleri takdirde imamla birlikte rükû ederler. Kunûtu imam terkettiği takdirde, rükûda imama yetişmeleri mümkünse cemaat kunûtu okur, aksi halde imama uyar. Eğer vitrin üçüncü rek’atının rükûunda imama yetişirlerse kunûta (hükmen) yetişmiş sayılacakları için cemaatle kılamadıkları rek’atlarda kunûtu okumazlar.
Vitir namazı cemaatle sadece ramazanda kılınır. Vitrin ramazanda cemaatle kılınması, gecenin sonunda tek başına kılınmasından daha faziletlidir. Kâdîhân’ın tercihi bu olup kendisi doğrusunun bu olduğunu söylemiş, diğerleri ise aksini iddia etmişlerdir.

Reklam
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.