Haccın Rükünleri Nelerdir?

1.264 izlenme

Haccın iki rüknü vardır:
Birincisi; isterse bir an (gibi kısa bir müddet için) olsun, Arafat’ta durmak, Arafat’ta vakfe yapma zamanı, zilhiccenin dokuzuncu günü zeval vaktinden başlayıp onuncu günü tan yeri ağarıncaya kadarki zaman dilimidir.
Bu konuda efdal olan, gün batmadan önce vakfeye başlayıp gün batıncaya kadar vakfede kalmaktır.
İkincisi; Kâ’be’nin etrafında yedi kere ziyaret tavafı yapmaktır. Haccın rükünlerinden olan bu yedi şavtın yapıldığında hepsi yapılmış kabul edilir.*1

*1 Yani Kâ’be’nin etrafında dört kere tavaf edilse, rükün yerine getirilmiş olur. Çünkü şer’î hükümlerin vâzıı, birşeyin çoğunu yapınca o şeyin tamamını yapmış gibi kabul etmiştir.